Je hebt besloten om op fietsvakantie te gaan, nu op zoek naar de beste vakantiefiets.
Wat bepaalt of een fiets een vakantiefiets is?
Een vakantiefiets moet sterk, stabiel, veilig, comfortabel, onderhoudsvriendelijk en bewezen betrouwbaar zijn. Ook moet een vakantiefiets geschikt zijn om erg veel bagage aan je fiets te kunnen hangen. Santos en Idworx zijn het erover eens, een vakantiefiets heeft de naam Travel, Bij Santos de Travelmaster serie en de Travel Lite, en bij idworx zijn alle fietsen met Rohloff of Pinion geschikt (te maken) Erg belangrijk is een stabiel frame want een vakantiefiets heeft veel extra gewicht door de bagage en op vakantie zijn de wegen vaak slechter. De stijfste frames worden als meest comfortabel ervaren tijdens een fietsreis.
Wat bepaald nu een stabiel frame?
De vorm van het frame. De sterkste en stabielste framevorm is een herenframe. Als je toch graag een damesframe wilt, kies dan voor een zogeheten ‘mixed’ frame, Deze zijn ook geschikt voor afdalingen met volle bepakking tot ongeveer 40 KM per uur. Wil je graag harder is het beter voor een herenkader te kiezen.
Torsiestijfheid.
Een vakantiefietsframe moet een zo hoog mogelijke torsiestijfheid hebben. Dit geeft aan hoe goed het voor- en achterwiel in lijn blijven onder belasting. Hoe hoger de torsiestijfheid, hoe minder de fiets vervormt en hoe betrouwbaarder het stuurgedrag blijft. Een slap frame geeft geen zeker stuurgedrag en is gevoelig voor “shimmyen”. Het frame komt dan in een soort trilling waardoor de fiets uiteindelijk onbestuurbaar wordt.
Bracketstijfheid.
Een vakantiefietsframe moet een zo hoog mogelijke bracketstijfheid hebben. Dit zegt iets over hoe ver de trapas meegeeft bij kracht zetten op de pedalen. Bij een slap frame buigt de fiets in het midden heen en weer. Dit kost u vooral bij beklimmingen veel energie. Een frame met een hoge bracketstijfheid geeft je het gevoel dat iedere trap raak is.
Staal, aluminium of titanium?
De idworx en Santos fietsen zijn van aluminium, en de topmodellen van Titanium.
Staal
Nog steeds zijn er mensen die zeggen liever staal te hebben. Stalen frames zijn meestal uit dunwandige buizen met een kleine diameter gemaakt en niet heel erg stijf. Om een stalen frame van een goede torsie- en bracketstijfheid te voorzien moet je dikkere buizen gebruiken. Bij gelijke stijfheid weegt een stalen frame al snel een kilo meer dan een aluminium frame. Een voordeel van staal is dat staal een hoge treksterkte heeft en relatief elastisch is. Het kan dus hoge krachten verdragen zonder direct te breken, maar zal eerst een eind verbuigen en/of langzaam inscheuren. Een nadeel van staal is dat het kan roesten. Een argument dat nog altijd door wereldfietsers gebruikt wordt is dat als je je stalen frame breekt, je deze dan zelfs in Achteraffië kan laten lassen, maar ook daar brandt het lasapparaat tegenwoordig finaal door de dunwandige stalen buis heen…
Aluminium
Tegenwoordig is aluminium het meest gebruikte framemateriaal. Aluminium is licht en stijf en kan tegen een stootje, wat het ideaal maakt voor vakantiefietsen. Aluminium corrodeert wel, maar roest niet door. Het laagje aluminiumoxide aan de oppervlakte van de buis vormt namelijk zijn eigen bescherming. Toch worden alle aluminium frames gelakt, omdat het dunne laagje aluminiumoxide kan worden aangetast door strooizout en vuil. Aluminium is brosser dan staal. Er kunnen dus eerder haarscheurtjes ontstaan bij frequent buigen, om dit tegen te gaan worden aluminium framebuizen flink oversized uitgevoerd. Framebreuk betekent einde vakantie, ongeacht het framemateriaal. Gelukkig hebben we dit bij idworx en Santos nog nooit meegemaakt.
Titanium
Het topmateriaal voor een fietsframe is Titanium. Titanium wordt gebruikt als een hoogwaardiger, lichter en duurzamer alternatief voor staal en er kunnen lichte en stijve frames mee gemaakt worden. Titanium heeft een twee maal zo hoge veerkracht als staal en heeft nauwelijks last van metaalmoeheid. Een titanium frame kan zeer hoge belastingen aan voordat het blijvend vervormt en zal een harde val dus meestal overleven. Door de hoge hardheidsgraad is het bijzonder slag- en kras vast, een kras kan je eenvoudig met een schuursponsje wegpoetsen. Titanium wordt, evenals aluminium, tegen corrosie beschermd door een natuurlijke, afsluitende oxide laag en is zelfs bestand tegen strooizout. Een titanium frame hoeft dan ook niet gelakt te worden en blijft ook na jaren intensief gebruik als nieuw. Titanium is duur, moet zonder zuurstof volgens een speciaal procedé gelast worden en een titanium frame laat zich moeilijk richten. Een titanium frame bouwen vergt dan ook veel vakmanschap. Dit verklaart de hoge prijs van Titanium vakantiefietsen.
Lees hier meer over de frame eigenschappen.
Bagagedragers
Op een vakantiefiets zijn extra sterke en stabiele dragers natuurlijk erg belangrijk. Santos maakt tegenwoordig zijn eigen dragers van hoogwaardig CroMo staal voor de drager zelf en RVS voor alle bevestigingspunten en de onderste tasophangstang. In Nederland! idworx gebruikt Tubus dragers. De tassen hang je laag aan de drager om het zwaartepunt gunstig te houden. De haken kunnen ver uit elkaar, zodat de tassen beter op hun plek blijven. Tassen die aan de drager hangen worden zoveel mogelijk ondersteund in één plat vlak. Dat lijkt logisch, maar bij veel dragers wordt de tas wat getordeerd met bevestigen. Dat zorgt op den duur voor verbogen panelen of zelfs uitgescheurde haken.
Wielen en banden
Naast een sterk frame zijn de wielen een belangrijk onderdeel van een vakantiefiets. De velgen en de spaken hebben het door de extra kilo’s van de bagage en de vaak slechtere wegen onderweg zwaar te verduren. Spaakbreuk is een veel voorkomend probleem bij vakantiefietsen. Daarom moeten vakantiefietswielen wielen sterk zijn, héél sterk.
De fietsen van idworx en Santos hebben tegenwoordig allemaal speciale vakantiefietsvelgen die heel sterk zijn, speciaal voorgeboorde gaten hebben in de juiste hoek met hele sterke spaken. Dus spaakbreuk maken we maar hoogst zelden mee. Ook zijn de huidige velgen geschikt voor brede banden met luchtvering. Deze zorgen voor comfort zonder dat er vering in het frame nodig is. De brede banden zorgen er ook voor dat de fiets erg licht trapt. Brede banden hebben namelijk een lagere rolweerstand dan smalle banden bij gelijke druk. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar de theorie en praktijk bewijzen het.
Lees hier meer over het brede banden concept.
Vering
Vering is niet zo goed als vaak wordt gedacht, alleen de grotere klappen worden gedempt, maar kleinere trillingen blijven onverminderd doorkomen. Kleine trillingen worden het beste gedempt door dikke banden. Op de meeste reisfietsen liggen tegenwoordig dan ook 50 of 55 mm banden. Ook ergonomisch gevormde handvatten met een breed steunvlak vangen trillingen op. Als je toch graag vering wilt kies dan voor een erg goede verende voorvork, deze houd je fiets stabiel en heeft een lange levensduur.
Schakelen
Op een vakantiefiets wil je geen problemen met je versnellingen en dit is de reden dat al onze fietsen gebruik maken van een Rohloff-naaf of een versnellingsbak van Pinion,meestal in combinatie met een Gates belt. Werkt altijd en gaat vele tienduizenden kilometers mee.
Rohloffnaaf
Een Rohloff is een achternaaf met 14 inwendige versnellingen. De 14 versnellingen komen wat bereik betreft overeen met een fiets met drie voorbladen en een 9-speed mountainbike-cassette achter. Deze naaf zit al sinds we begonnen met Bikefeeling in 2006 tot 2013 in ál onze vakantiefietsen. Vanaf 2013 is daar de Pinion versnellingsbak bij gekomen, zie hieronder. Een Rohloff is schoon, nagenoeg onderhoudsvrij en bewezen probleemloos en past dus uitstekend in een reisfiets.
Lees hier meer over de Rohloffnaaf.
Pinion
Een Pinion is een versnellingsbak die in de trapas zit. Dit in tegenstelling tot de bekende Rohloff-naaf die in het achterwiel zit. Hij heeft meestal 18 versnellingen maar er zijn ook uitvoeringen met 12 of 9 versnellingen. De Pinion met 18 versnellingen heeft een groter bereik als de Rohloff, je kunt dus nóg lichter en zwaarder trappen. En hij heeft nóg minder onderhoud nodig.
Lees hier meer over de Pinion.
Lees hier meer over de verschillen tussen Rohloff en Pinion en de eindoverbrenging
Riem
Een fiets met Belt Drive is tegenwoordig de standaard. Als u van fietsen houdt, maar niet van onderhoud, dan is de tandriem-aandrijving wat voor u. De Gates Belt Drive vervangt de vette ketting voor een schone, licht lopende en supersterke carbon tandriem die nauwelijks onderhoud nodig heeft. Bijna al onze vakantiefietsen gaan weg met een riem.
Lees hier meer over de riemaandrijving.
Remmen, velg- of schijfremmen?
- Magura HS 33 velgremmen
Omdat je met een zware vakantiefiets lange afdalingen moet kunnen maken zijn remmen heel belangrijk! Bewezen probleemloos zijn de hydraulische velgremmen van Magura. Met zijn gesloten olieleidingen heb je geen last van verminderd remvermogen bij vocht en vuil en ze de remmen zijn goed te doseren. Ook gaan de remblokjes lang mee en ze zijn in een handomdraai te vervangen.
Lees hier meer over Magura remmen.
- Schijfremmen
Schijfremmen op een reisfiets is tegenwoordig geen probleem meer. De schijven zijn dikker geworden en daarom minder gevoelig voor kromtrekken en verbuigen. De beste remmen zijn van Hopemet de dikke 3,2 mm remschijven van een lichte motorfiets. Daardoor kunnen ze veel minder snel verbuigen en gaan ze langer mee. Het voordeel van de grote en dikke schijf is overigens voornamelijk dat deze niet oververhit zal raken. De levensduur van de remblokken is bij de hedendaagse schijfremmen vergelijkbaar met die van V-brakes, maar schijfremmen zijn op hoge snelheden en bij nat weer sterk in het voordeel.
De remschoen is ondergebracht in de achter driehoek. Dat is stijver en bovendien kan de remschoen op die plek minder snel beschadigen tijdens transport van de fiets.
Stuurdoorslagbeveiliging
Een goede vakantiefiets herken je aan de Stress Reducer. Natuurlijk aanwezig op de vakantiefietsen van Idworx en Santos, en deze voorkomen het doorslaan van het stuur. Hierdoor blijven de kabels heel en bij volle belading van de lowrider voorkomt deze dat de fiets zal omvallen.
Lees hier meer over de ISR van idworx.
Framemaat, Geometrie & zithouding
Er wordt nergens zoveel onzin over de maatvoering van een product geschreven als in de fietswereld. Dat er binnen een bepaalde maat onderlinge verschillen zijn in pasvorm, lengte, breedte en hoogte vinden we bij schoenen normaal. Maar zo is het met fietsen ook. Daarom hebben we erg veel testfietsen bij Bikefeeling.
Je lengte is maar gedeeltelijk bepalend voor je framemaat. Ook de verschillende lichaamsverhoudingen spelen een rol. De één heeft een lang bovenlijf met korte benen en de ander een kort bovenlijf met lange benen en armen. Deze verschillen in rug- en armlengte geven soms een andere framemaat dan je op basis van lengte zou verwachten. Ook speelt de zithouding een rol.
De verzameling afmetingen en hoeken van een frame noemen we de ‘geometrie’. Deze geometrie past bij een bepaald gebruiksdoel, gewenst rijgedrag en soort zithouding. Maar de geometrie is slechts ten dele verantwoordelijk voor de manier waarop je op de fiets zit. Meerdere framevormen kunnen leiden tot één en dezelfde zithouding. Tegelijk kunnen er op één frame meerdere zithoudingen worden toegepast door stuur en stuurpen te verstellen of te verwisselen. Onze meeste reisfietsen kan je afstellen tussen sportief tot redelijk rechtop fietsen. Ook zijn er echte sportieve modellen en fietsen die een stadsfiets benaderen.
Ieder frame heeft zo zijn eigen verstelmogelijkheden voor het zadel en het stuur. Bikefeeling weet welke eigenschappen de verschillende Idworx en Santos frames hebben, kent de mogelijkheden én de grenzen van de fiets. Ook kunnen wij zien of de maat goed is en of uw houding klopt, zonder u eerst op te meten.
De keuze van het stuur en zadel wordt bepaald door de gewenste zithouding. Een rechtop houding is misschien wel comfortabel, maar nodigt niet uit voor stevig doorfietsen en het klimt niet echt makkelijk. Met een diepere zithouding kan je je krachten beter kwijt en is de gewichtsverdeling vaak beter. Dit in combinatie met een breed stuur maakt ook dat je veel controle hebt over de zwaar beladen fiets. Bij een rechtop houding heb je een breder zadel nodig en hoe dieper de zit, hoe smaller het zadel zal moeten worden.
Eigenlijk zijn er maar twee maten van de fiets bepalend voor de zithouding: de afstand van zadel naar stuur en de hoogte van het stuur ten opzichte van het zadel. Het zadel is ver verstelbaar maar het stuur veel minder. Daarom is de hoogte van het balhoofd (de buis waar de voorvork en het stuur aan vast zitten) de belangrijkste maat voor welke zitposities er met een bepaalde fiets wel of niet mogelijk zijn.
Omdat we zowel Santos als Idworx vertegenwoordigen vragen mensen ons vaak welke fiets beter is. Dat antwoord is niet eenduidig. Beide maken ze absolute topfietsen, maar er is wel verschil.
Zoals Gerrit met zijn team een fiets bedenken, zo wordt die fiets gemaakt, meestal zwart en volgens duidelijke specificaties. Kies je hiervoor dan maken wij als dealer de fiets helemaal naar jouw zin. Dat werkt bij Santos anders. Samen kiezen we een frame dat past bij jouw reisplannen en samen stellen we de specificatie op. Ook bepaal je zelf de kleur en de belettering. Twee fietsenmerken, waar we trots op zijn!
Bikefeeling geeft u de garantie dat u uiteindelijk lekker op uw fiets zit!
Reacties