opc_loader

Menu

Voor ons is Zuid-Noorwegen, inclusief de Rallervegen, een prachtig fietsland met veel afwisseling.

Lauran en ik stappen op vrijdag 7 juni thuis op de fiets en fietsen een mooie route naar Gent in België. Daar vertrekt s avonds de Volvo boot naar Brevik. Dus eigenlijk een vrachtboot, maar ze hebben een aantal hutten, maximaal 12 passagiers kunnen er mee. Op 9 juni zitten we om half 6 heerlijk uitgerust op de fiets in Brevik.


Onze tocht gaat eerst richting Oslo, grotendeels over stille binnenwegen en enkele fietspaden. In Oslo willen we graag het VIGELAND PARK bezoeken.


Van daar buigen we richting Drammen, geen mooi stuk om te fietsen. Richting Geilo wordt het erg mooi.


Het zuiden van Noorwegen bestaat grotendeels uit hoogland. Deze bergen en hoogvlaktes zijn diep ingesneden door fjorden. De hoogste bergen zijn + 2000 meter en bedekt met gletsjers en sneeuwvelden. Omdat de fjorden op zeeniveau liggen, zijn de hoogteverschillen hier net zo groot als in de Alpen. De boomgrens ligt in dit gebied rond de 800 meter. Er is een grote variëteit aan soorten bomen, loofbos met erg kleine berken tegen de boomgrens maar ook uitgestrekte naaldwouden. De natuur is erg afwisselend.


Wij hebben erg veel onverhard gefietst. Noorwegen is pittig tot zwaar op deze route. Nooit hoog, we zijn niet hoger geweest dan 1400 meter, maar wel veel steile klimmetjes.


Dé populairste fietsroute in Noorwegen is de Rallarvegen. 


Deze volgt de spectaculairste treinroute van Noorwegen, de Flåmsbana die oorspronkelijk was bedoeld om materiaal te vervoeren voor de aanleg van de Oslo-Bergen spoorweg. Een cultureel en historisch monument tussen Oslo en Bergen. Veel sneeuw, schitterende gletsjers, enorme watervallen en fjorden. De Rallarvegen is tot eind juni dicht; helemaal sneeuwvrij is dit fietspad meestal van half augustus tot oktober. Dit hebben we geweten!


We gaan via Lysebotn richting het Setesdal, een prachtige route met erg weinig verkeer. Als laatste gaan we via een prachtige hoogvlakte weer richting Brevik.


Campings zijn er best veel. Een enkele keer is het leuker of handiger om wild te kamperen, wat op het Noorse platteland overal mag. Het valt echter niet altijd mee om twee vierkante meter vlak te vinden….
Fietsen in Noorwegen heeft voordelen: de wegen zijn rustig én goed begaanbaar (asfalt of goede gravelwegen). De auto’s rijden rustig en men houdt vrijwel altijd rekening met fietsers. Toch is Noorwegen geen uitgesproken fietsland. Je moet veel klimmen en dalen…….. Er zijn redelijk wat tunnels en Noorwegen kan koud en nat zijn. Wij hebben echter alleen maar genoten!

Hier ons filmpje van onze fietstocht door Noorwegen.

En nog een filmpje van alleen de Rallarvegen.

Reacties

Waardering

SLECHT     GOED
Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voordat deze geplaatst wordt.